10.4.2012

Kotikanala!

Kaksi viikkoa sitten se viimein tapahtui, yksi suuri haaveeni toteutui ja meille muutti lauma kanoja! Ihanaa, että viimein asuu paikassa jossa tällainen on mahdollista!
Avomieheni rakensi vanhaan pieneen varastorakennukseemme noin 9 neliön kanalan. Aika helppo ja nopea rakennusprojekti, kanala tehtiin kulmaan jossa ennenmuinoin oli ulkosauna. Lattia oli sopivasti kiveä ja seinät tukevat ja paksut. Mies teki kaksi sisäseinää kanaverkosta ja minä askartelin orret ja pesät.
Rauman Lapista haettiin ensiksi 7 kanaa (3 dekalbia ja 4 mustaa risteytystä) ja komea valkoinen maatiaiskukko, joka nimettiin Viljamiksi. Viikkoa myöhemmin Eurasta saapui vielä neljä mustavalkoista kääpiöristeytystä ja 3 ihanaa sylikesyä nuorikkoa (joista yksi kukko). Kauniin vaaleanruskean pikkukanan nimesin Kaislaksi, muut ovat vielä ainakin toistaiseksi nimettömiä :>



 Takana Kaisla, keskellä pikkukana ja edessä pikkukukko.

Munia tulee tällä hetkellä noin 4-6 päivässä, mutta määrä varmasti alkaa kasvaa kunhan ilmat kunnolla lämpenevät ja muuttostressi lievittyy. Ilmat kylmenivät juuri kun kanat olivat muuttaneet, joten jouduimme laittamaan kanalaan öljypatterin tuomaan lisälämpöä öiksi.
Kanat toimivat koko ajan yhdessä laumana, jota kukko johtaa. Ruokaillessa kukko maistelee ruoat ensin, ja kutsuu sitten kanat syömään. Kanat tottelevat kuuliaisesti kukon käskyjä. Kukon tehtävänä on myös tarkistaa kaikki kanalaan tulevat vierailijat ja pörhistellä esittäen kovista ;> Aamuisin ja iltapäivisin Viljami ilmoittaa olemassaolostaan kiekumalla. Mukava maalaishenkinen herätys ;>

1 kommentti:

  1. Hieno projekti! Kerrohan vielä, onko teidän kunnassa jotain lupakiemuroita kotitarvekanalan suhteen. Minä soitin terveystarkastajalle tänään ja hän ensin kertoi että kanoja saa ottaa ilman sen kummempaa ilmoitusta. Mutta perään soitti, että eläinlääkäri olikin kertonut, että pitää tehdä ilmoitus ja maksaa n. 200 e!

    VastaaPoista